Κις με τομάτα και τυρί

Υλικά που θα χρειαστούν για την κις
10 μέτριες ντομάτες
60γρ. φιλέτα αντσούγιας στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
1/2φλ. κρέμα γάλακτος
2φλ. τριμμένο γκούντα
3/4φλ. ψίχουλα από ψωμί ολικής αλέσεως
1/2 κουταλάκι θυμάρι
αλάτι,πιπέρι

Για τη ζύμη
1 1/2φλ. αλεύρι
1/2φλ. κρύο βούτυρο σε κομματάκια
1 κρόκος αυγού
2-3 κουταλιές παγωμένο νερό

Εκτέλεση
Για τη ζύμη κοσκινίζετε σε μπολ το αλεύρι. Προσθέτετε το βούτυρο και τα δουλεύετε ώσπου να σβολιάσουν. Ρίχνετε τον κρόκο και ανακατεύετε με πιρούνι το μείγμα, ρίχνοντας όσο νερό χρειάζεται για να δέσει η ζύμη. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3χιλ. και το μεταφέρετε σε φόρμα για τάρτες διαμέτρου 23εκ. Βάζετε τη φόρμα με το φύλλο στο ψυγείο ώσπου να την χρειαστείτε. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Χαράσσετε έναν σταυρό στη βάση κάθε τομάτας. Τις βυθίζετε για 1 λεπτό σε καυτό νερό. Τις στραγγίζετε και τις ξεφλουδίζετε με μαχαίρι. Τις κόβετε στα τέσσερα και αφαιρείτε τους σπόρους με κουτάλι. Σε μπολ αναμιγνύετε τις αντσούγιες και την κρέμα. Προσθέτετε το τυρί. Πασπαλίζετε με τα ψίχουλα τη ζύμη. Τοποθετείτε τις τομάτες και τις πασπαλίζετε με θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Απλώνετε το μείγμα του τυριού από πάνω. Ψήνετε για 25-30 λεπτά ώσπου να πάρει χρώμα. Τη σερβίρετε ζεστή.

Σχόλια